O fundacji

Ojczyzna to wielki zbiorowy obowiązek

Cyprian Kamil NORWID

Powyższe słowa przyświecają naszej Fundacji, która ma na celu m.in. prowadzenie działalności oświatowo–szkoleniowej, szczególnie w zakresie wspierania i propagowania patriotycznych, prospołecznych oraz proobronnych postaw w społeczeństwie oraz promocję aktywności ruchowej, sportowej jak i pielęgnowanie świadomości narodowej. Ponadto zajmujemy się prowadzeniem akcji charytatywnych mających na celu wspieranie żołnierzy i funkcjonariuszy oraz ich rodzin w trudnych sytuacjach życiowych. Naszą największą ambicją jest, aby przy naszej i Państwa pomocy jak największa liczba dzieci, młodzieży, a nawet dorosłych miała szeroki kontakt ze sportami przyczyniającymi się do podniesienia zdolności społeczeństwa do samoobrony. Jednocześnie nie zapominamy o rozwoju umysłowym, a także duchowych.

Taka filozofia naszej Fundacji wynika z kolejów losów osób stojących na jej czele. Prezesem Zarządu Fundacji Patriae Semper Fideles jest Jan Falandys, olimpijczyk, wielokrotny medalista mistrzostw Świata, Europy i Polski w zapasach w stylu wolnym, którego całe życie krąży wokół sportu. Natomiast sprawy związane stricte z obronnością są „konikiem” Tomasza Balowskiego, emerytowanego żołnierza Wojska Polskiego, który całą swoją zawodową służbę pełnił w jednostkach 21 Brygady Strzelców Podhalańskich. Doświadczenie w żołnierskim rzemiośle zdobywał również na misjach w Kosowie oraz Iraku.

Przed nami długa droga, jednakże wierzymy, iż zechcą Państwo dołożyć cegiełkę, która pozwoli rozpocząć i przebyć długą drogę do realizacji celów jakie stoją przed Fundacją. Jednocześnie doświadczenia życiowe członków zarządu, zdobyte podczas służby jak i stoczonych walk nie tylko na sportowych arenach, pozwalają z optymizmem spoglądać w przyszłość. Niestraszne nam są przeciwności losu i upadki, a na laur zwycięstwa przyjdzie jeszcze długo czekać.

Patriae Semper Fideles, Ojczyźnie Zawsze Wierni, to maksyma, która przyświeca nam w naszym działaniu. Wierzymy, że i Państwu powyższe motto nie będzie obce. Dlatego też prosimy Państwa o finansowe wspieranie działalności naszej Fundacji, gdyż nie jest tajemnicą, iż w dzisiejszych czasach prowadzenie jakiejkolwiek działalności, nawet dobroczynnej nierozerwalnie wiąże się z wydatkami finansowymi.

Kończąc to krótkie resume pragniemy przytoczyć słowa wielkiego amerykańskiego przemysłowca Henrego Forda, który mawiał:

Spotkać się to początek,

zgodzić się to postęp,

pracować razem to sukces.

Henry Ford

Pobierz Statut Fundacji