Jan Falandys – Prezes Zarządu Fundacji Patriae Semper Fideles

Jan Falandys

urodzony w 1956 roku, w Sokołowie Małopolskim. Polak z narodowości i obywatelstwa wyznania rzymsko-katolickiego, mgr Wychowania Fizycznego, trener zapasów I klasy, olimpijczyk. Związany z klubem sportowym Stal Rzeszów. Dziesięciokrotny zarówno indywidualny jak i drużynowy Mistrz Polski w zapasach w stylu wolnym. Medalista Mistrzostw Świata w San Diego 79’ (brąz) i Kijowie 83’ (również brąz). W Mistrzostwach Europy w Bukareszcie 79’ zajął II miejsce, a w Budapeszcie 83’ III miejsce. Na Igrzyskach Olimpijskich w Moskwie 80’ był czwarty. W związku bojkotem – przez obóz komunistyczny – IO w Los Angeles 84’ w przeprowadzonym Turnieju Przyjaźń-84 w Sofii zajął III miejsce. W latach 1985 – 1986 walczył w niemieckiej zapaśniczej Bundeslidze w drużynie KSV Witten 07 z którą w roku 1986 sięgnął po tytuł drużynowego Mistrza Niemiec. W tym samym roku odmówił przyjęcia obywatelstwa RFN. Jeden z najlepszych zawodników stylu wolnego w historii Polski, bardzo dobry technicznie. Po powrocie do kraju zajął się szkoleniem nowego narybku Stali Rzeszów. Jego wychowankami są m.in. Stanisław Szostecki (II miejsce na Mistrzostwach Europy w Stuttgarcie), Stanisław Surdyka, Stanisław Dziopak i syn Karol Falandys. W latach 90-tych współpracował z trenerami kadry narodowej seniorów i seniorek w zapasach w stylu wolnym. Po zakończeniu pracy w roli szkoleniowca, w roku 1998 rozpoczyna pracę nauczyciela WF w Szkole Podstawowej nr 23 w Rzeszowie. Od roku 2007 zatrudniony w Podkarpackim Urzędzie Marszałkowskim w oddziale sportu. Od roku 1999 przez kolejne 8 lat prowadzi uwiecznioną sukcesem samotną „walkę” o potraktowanie medalistów Turnieju Przyjaźń-84 jako medalistów olimpijskich, przez co 65-ciu sportowców uzyskuje świadczenia olimpijskie. Przyczynia się to do poprawy sytuacji materialnej wielu z nich. Co szczególnie znamienne to, iż ustawa wprowadzająca stosowne zmiany została przyjęta przez posłów jednomyślnie przy jednym głosie wstrzymującym się.

Obecnie Jan Falandys postanowił rozpocząć działalność na kolejnym „polu” aktywności tj. popularyzowania w społeczeństwie, szczególnie wśród ludzi młodych, zanikających już sportów przydatnych z punktu widzenia obronności. Są nimi sporty walki jak ukochane zapasy, ale również boks, judo pozostałe sporty kontaktowe oraz strzelectwo. Jednocześnie swoim życiem pokazuje, iż uprawianie sportu wyczynowego nie powinno i nie może stać na przeszkodzie w podjęciu i kontynuowaniu nauki. Obecnie podejmuje starania o pozyskanie sponsorów, którzy zechcieliby wspomóc działalność fundacji.

Odznaczony tytułem Zasłużony Mistrz Sportu oraz brązową gwiazdą FILA. W szczęśliwym związku małżeńskim od 40 lat. Ma dwóch synów i troje wnucząt.

Po wywalczeniu brązowego medalu Mistrzostw Świata w San Diego 79’.

Na obozie kadry narodowej w Zakopanym.

Od dołu: A. Sandurski, A. Cichoń, M. Skubacz, A. Kudelski, J. Falandys.

Kadra narodowa zapasów w stylu wolnym. Jan Falandys stoi w pośrodku w drugim szeregu.

Na Igrzyskach Olimpijskich w Moskwie 80’, A. Sandurski i J. Falandys.

IO w Moskwie. Od lewej B. Malinowski (Mistrz Olimpijski w biegu na 3000 metrów z przeszkodami, J. Falandys, A. Sandurski, W. Kozakiewicz (Mistrz Olimpijski w skoku o tyczce).

Po zdobyciu III miejsca na Mistrzostwach Świata w Kijowie 83’.

Drużyna Mistrza Niemiec KSV Witten 07. U dołu pierwszy z prawej Jan Falandys. Za nim stoi Adam Sandurski.

Po wygranej walce dzieci wręczyły tacie kwiaty.

Po zdobyciu drużynowego Mistrza Niemiec 1986 r.

W takim charakterze J. Falandys występował bardzo często – wygrana walka.

Zdjęcie w niemieckiej gazecie 1985 rok … i …. 33 lata później – Rzeszów 2018 rok.

Na Marszu Niepodległości, Warszawa 11 listopada 2018 r.